GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Bent u bekend met creosoot en de mogelijke risico’s die het in zich draagt? Creosoot is een kleverige, teerachtige substantie die zich kan ophopen aan de binnenkant van schoorstenen.

Vanwege de hoge ontvlambaarheid kan creosoot de belangrijkste oorzaak zijn van veel schoorsteenbranden. Het is daarom van vitaal belang om uw schoorsteen regelmatig te laten controleren op ophopingen van deze potentieel gevaarlijke stof.

Het effectief verwijderen van een aanzienlijke laag creosoot uit uw schoorsteen vereist een gespecialiseerde aanpak. Een simpele borstel volstaat hier niet. Er zijn speciale technieken en gereedschappen nodig die grondig te werk gaan om de binnenzijde van de schoorsteen volledig schoon te krijgen.

Wanneer u merkt dat de rook die uw schoorsteen uitkomt niet helder wit is, kan dit een indicatie zijn dat uw schoorsteen een professionele reinigingsbeurt nodig heeft. Expert schoorsteenvegers kunnen tijdens hun werkzaamheden snel identificeren of er creosoot in de schoorsteen zit, vooral als er brokken creosoot loskomen.

Heeft u last van een opbouw van creosoot? Aarzel dan niet en neem direct contact op met Schoorsteenveger Ridderkerk via 0180 202 549. Wij komen graag uw creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot vormt zich in schoorstenen wanneer er onvolledige verbranding van hout plaatsvindt. Dit kan ontstaan door het verbranden van vochtig hout of door het gebruik van niet-ideale houtsoorten voor verbranding.

Het is belangrijk om te realiseren dat creosoot zich sneller opbouwt wanneer de temperatuur van de uitgestoten rookgassen onder de 120 graden Celsius daalt.

Wat ook vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de lekkages die in het rookkanaal kunnen voorkomen. Deze lekkages laten koude lucht binnen, wat de rookgassen sneller afkoelt. Dit leidt tot een snellere ophoping van roet en, bijgevolg, creosoot.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Om ophoping van creosoot in uw schoorsteen te minimaliseren, is het essentieel om de rookgastemperatuur stabiel te houden. Dit kan gerealiseerd worden door het toepassen van de beproefde Zwitserse stooktechniek.

Ook is het aan te raden om bewust en selectief hout te stoken. Kies voor kwalitatief hoogwaardig hout dat goed gedroogd is, waardoor een optimale verbranding verzekerd is.

Bent u op zoek naar een vakman om uw schoorsteen te vegen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Ridderkerk via 0180 202 549.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Het is raadzaam om hout te gebruiken met een vochtgehalte dat lager is dan 15%. Dit betekent in de praktijk dat het hout al enige tijd, het liefst enkele weken, gedroogd moet zijn. Door de Zwitserse stookmethode te hanteren, kunt u de efficiëntie van het stoken verhogen.

Zorg ervoor dat uw vuur levendig blijft en de temperatuur hoog. Voeg regelmatig hout toe, zodat de temperatuur van de rookgassen boven de 120 graden blijft. Een rookgasthermometer kan hierbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur in de gaten te houden en eventueel bij te sturen.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Het branden van hout in uw kachel of open haard is een eeuwenoude traditie die nog steeds wordt gekoesterd. De keuze van de juiste houtsoort is echter van cruciaal belang voor een optimale ervaring. Gezien het brede scala aan houtsoorten dat beschikbaar is, kan het een uitdaging zijn om de perfecte keuze te maken die zowel een efficiënte verbranding als een maximale warmteafgifte biedt.

Eikenhout wordt al lang geprezen door ervaren stokers vanwege zijn indrukwekkende duurzaamheid en superieure brandeigenschappen. Toch moet men zich ervan bewust zijn dat dit hout een behoorlijke tijd nodig heeft om te drogen, vaak meerdere jaren, voordat het optimaal is voor verbranding. Het is essentieel dat het vochtgehalte van het hout wordt verlaagd tot onder de 15% voordat het wordt aangestoken. Een niet goed gedroogd eikenhout kan leiden tot suboptimale verbranding en een knetterend vuur, wat sommigen misschien als hinderlijk ervaren.

Als u op zoek bent naar een houtsoort die vlot ontbrandt en in een mum van tijd uw ruimte verwarmt, dan is naaldhout uw beste vriend. Dit zachte hout brandt snel en geeft veel warmte. Er is echter een nadeel: naaldhout heeft de neiging meer roet te genereren tijdens de verbranding. Om die reden kiezen velen ervoor om de vuurplaats eerst met naaldhout te starten en daarna over te schakelen naar hardhout voor een meer gelijkmatige en langdurige verbranding.

Beukenhout heeft een speciaal plekje in vele Nederlandse huizen. Dit is te danken aan zijn voortreffelijke brandeigenschappen: het droogt relatief sneller dan veel andere hardhoutsoorten en biedt een consistente, gelijkmatige verbranding. Bovendien zorgt het voor een helder, sfeervol vuur dat niet alleen warmte biedt, maar ook bijdraagt aan een gezellige sfeer in huis.

Voor degenen die het geluk hebben een speksteenkachel te bezitten, wordt vaak elzenhout als favoriet aangewezen. Dit hout brandt op een vlotte en efficiënte manier, waardoor het speksteen van de kachel snel op temperatuur komt, wat resulteert in een gelijkmatige warmteverspreiding. Bovendien geeft de vlam van elzenhout een mooie, heldere gloed die velen waarderen.

Berkenhout is niet alleen bekend om zijn efficiënte verbrandingskarakteristieken, maar ook om zijn opvallende schoonheid. Eenmaal gedroogd, krijgt het hout een unieke grijze tint, wat een mooie aanvulling is op elke haard of kachel. Naast zijn visuele aantrekkingskracht is berkenhout een trage brander en staat het bekend om zijn schone en warmte-intensieve verbranding.

Hoewel er veel uitstekende houtsoorten zijn om te stoken, zijn er enkele die u wellicht wilt vermijden vanwege hun potentieel problematische aard. Hierbij moet u denken aan:

 • Vuren
 • Grenen
 • Kastanjehout
 • Populierenhout
 • Pallethout

Daarnaast moet u bewerkt hout, zoals geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex en spaanplaat, vermijden omdat deze tijdens verbranding schadelijke stoffen kunnen vrijgeven. Uw veiligheid en welzijn moeten altijd voorop staan, dus houd hier rekening mee bij uw keuze.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Ridderkerk? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Ridderkerk.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Ridderkerk.

Werkwijze Schoorsteenveger Ridderkerk

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Ridderkerk via 0180 202 549. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Ridderkerk op 0180 202 549.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Ridderkerk via 0180 202 549.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Ridderkerk via 0180 202 549.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Ridderkerk

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Ridderkerk heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Ridderkerk

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Ridderkerk

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Ridderkerk nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Ridderkerk

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Ridderkerk mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Ridderkerk

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button